За да се прецени какъв е балансът на силата в

...
 За да се прецени какъв е балансът на силата в
Коментари Харесай

В Германия се заражда нов център на силата

 За да се реши какъв е салдото на силата в новия кабинет в Германия, е належащо да забележим къде е позициониран главният политически състезател на канцлера Ангела Меркел.
Тя повери на своя поддръжник Петер Алтмайер основна задача – да укрепи позициите на икономическото министерство, което нормално остава на назад във времето що се отнася до новите политики, трансформирайки го в противотежест на авторитетното финансово ведомство, написа Bloomberg в собствен материал.

Въпреки че към този момент стартира четвъртия си мандат, критиците на Меркел от нейния закостенял блок към момента недоволстват от решението ѝ да преотстъпи финансовото министерство на Германската социалдемократическа партия (ГСДП), гарантирайки по този метод ръководеща коалиция. Отстъпката ѝ обаче от ден на ден стартира да наподобява като нещо, което тя може да трансформира в собствен плюс.

Дълговата рецесия, която беляза пика в превъзходството на финансовото министерство върху политиките на еврозоната, избледня. Волфганг Шойбле, чийто десетилетен опит способства за мощните позиции на ведомството, беше назначен за ръководител на Бундестага. На този декор и с насочването на вниманието към комерсиалните спорове, изкуствения разсъдък и контрола върху китайските вложения, Меркел направи Алтмайер виновен за тематиките, които съгласно нея са от основно значение за немския разцвет.

„ Силна персона като Алтмайер може да накара министерството си да изпъкне “, показва Бела Анда, политически съветник и някогашен представител на немското държавно управление. Според нея новият министър ще се опита да остави явен отпечатък на поста си.

Самият той не губи време в това да навлиза в поверените му задания. Само дни, откакто встъпи в служба, той отпътува за Вашингтон, където организира спешни договаряния с министъра на търговията Уилбър Рос в опит да избегне налагането на мита върху европейския импорт на стомана и алуминий. Подготвена взаимно с Ангела Меркел, визитата реализира триумф, най-малко към този момент.

Финансовото министерство въпреки всичко остава център на координирането на политиките за еврозоната – значима роля на фона на желанието на френския президент Еманюел Макрон за промени. Финансовият министър Олаф Шолц е един от мощните играчи на политическата сцена и един път вече е бил в кабинет на Меркел. Той заемаше длъжността на обществен министър по време на първия ѝ мандат.

Това обаче не омаловажава позициите на Алтмайер – някогашен чиновник в администрацията на Европейския съюз, който в продължение на четири години бе шеф на кабинета на канцлера и един от най-дългогодишните ѝ доближени. Той съумя да завоюва нейното доверие, постигайки взаимни отстъпки във вътрешнополитическите ѝ борби.

Когато тя се изправи пред компликации на политическия фронт поради решението си да не затваря немските граници за мигранти, точно той беше определен да координира отговора на държавното управление на рецесията. Меркел също по този начин го назначи да дава отговор за прекосяването към възобновима сила, откакто през 2011 година държавното управление ѝ реши да закрие всички атомни електроцентрали след случая в японската АЕЦ „ Фукушима “.

Но в икономическото министерство 59-годишният Алтмайер може да срещне най-голямото си предизвикателство до момента. Меркел и нейният Християндемократически съюз (ХДС) желаят от него да трансформира ведомството в платформа за гарантиране на немските стопански ползи и облекчение на публичните страхове за положението на глобализацията.

Освен комерсиалните политики отговорностите на Алтмайер включват и контрол на задграничните вложения в Германия, който закупи неотложност, откакто китайският милиардер Ли Шуфу пое съвсем 10-процентен дял в автомобилния производител Daimler AG. Министерството също по този начин ще помогне за използването на подсилен от държавното управление проект за разширение на дигитализацията и потреблението на изкуствен интелект сред немските междинни компании – област, в която Франция има преднина.

Верният съдружник на Меркел изглеждаше подготвен да поеме финансовия пост предходната година, откакто беше назначен за краткотрайно изпълняващ длъжността след изборите. Но откакто получи една обичайно не толкоз авторитетна позиция, натискът за реализиране на резултати стартира да пораства.

Това от своя страна рискува спор с Шолц – социалдемократа, чиято партия упорства Меркел да одобри предложенията на Макрон за ремонт на еврозоната. Мнозина в нейния закостенял блок обаче гледат на френския проект като на хлъзгав път към шерване на финансов риск за сметка на Берлин.

Алтмайер е наясно с опцията за конфликт. Предавайки поста на Шолц по време на закрита гала на 15 март, той прикани двамата да загърбят идеологическите си разлики и да работят дружно, показва участник в срещата, поискал анонимност.

И въпреки че възгледите на Шолц за бъдещето на еврото занапред ще се обясняват, задачата на Меркел за Алтмайер е ясна.

Министерството на стопанската система е „ център на властта “, съобщи тя пред скептични членове на ХДС през февруари. „ От нас зависи да създадем нещо “, добави канцлерът.
По публикацията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР